FAST

Fastsyd_Favicon_Frame_WHITE copy.png

Köpguiden.

Hur går det till och vad ska man tänka på?

En överblick om köpprocessen i Grekland, steg för steg.

 

1. 

Finansiering

För att köpa en fastighet i Grekland rekommenderar vi alltid att man gör den ekonomiska beräkningen i förväg, så att processen går smidigare när du väl hittar ditt dröm hem.

2. 

Möte

Vi hörs eller ses för rådgivning om passande objekt i enlighet med era önskemål, kriterier och förväntningar.

3. 

Boka resa för visning

Vi rekommenderar att komma ner till Grekland för att på se din investering och semesterbostad på plats. Alternativet finns att arrangera köpet med fullmakt. 

4. 

Visning och Förhandling, 

Vi kommer att förbereda visningar i enlighet med dina kriterier och när vi har hittat ditt dröm hem inleds budgivningen. Slutpriset avgörs oftast genom förhandlingar. Du kommer att träffa våra lokala samarbetspartners och vi hjälper dig att förhandla om pris och villkor. 

5. 

Juridiskt ombud, 

I samband med att förhandling inleds kommer du att få träffa den advokat som representerar oss i Grekland. Det är advokaten som utför alla nödvändiga legala undersökningar för att försäkra dig om att fastigheten tillhör säljaren och att den är fri från belastningar (så som inteckningar, panträtt eller utmätningar). 

6. 

Skatteidentifikationsnummer (AFM), 

Utfärdande av ett grekiskt skatteidentifikationsnummer (s.k. AFM) i enlighet med kraven av den grekiska staten om att varje transaktionspart har ett unikt skattenummer innan fastighetsförvärv. Vi hjälper dig med detta på plats. 

7. 

Teknisk undersökning av fastigheten, 

Ett icke-obligatoriskt steg men vi rekommenderar er att låta genomföra en teknisk undersökning av fastigheten för att försäkrar er om att inga konstruktionsavvikelser föreligger. 

8. 

Kontrakt & Registrering,

I detta steg går vi igenom köpekontraktet. Slutförandet av förvärvet sker inför Notarius Publicus och som köpare får du titeln om äganderätten. 

Registreringen om äganderätten sker vid det lokala fastighetsregistret, vilket är det absoluta ägarbeviset. Därefter får du hjälp med att registrera fastigheten online hos den grekiska skattemyndigheten.

Reservationsavgift tillsammans med de övriga tjänsterna motsvarar 8-10 % beräknat på fastighetspriset. 

9. 

Tillträde, 

Vi hjälper dig med att arrangera alla möten. På tillträdesdagen följer vi med dig för genomgång av fastigheten, till banken och till ombudet. 

Notera att för köpare med annat medborgarskap än inom EU, kan det tillkomma några fler administrativa steg.

Stegen ovan är till för att ge en översikt om hur det går till att köpa fastighet i Grekland och kan variera beroende på område och förutsättningar.